PT Business Academy Slovenia

Trening med boleznijo

Pozdravljeni, Dr. Bell.
Kakšen bi bil vaš nasvet glede treninga v času bolezni ali slabega počutja? Imam gripo, ki pa se vleče že približno teden dni. Se je bolje preznojiti in spraviti to iz sebe ali enostavno odležati do konca? Vprašam, ker si ne želim izgubiti vsega napredka v fitnesu iz preteklih tednov.

Vsekakor cenim vašo predanost fitnesu in vašim treningom, ampak PROSIM izogibajte se fitnesom in drugim javim zaprtim prostorom, v kolikor imate gripo! Ta je zelo nalezljiva in lahko z obiskom ogrožate življenja vseh okoli sebe. Posebej bodite pozorni na higieno rok, tudi pri kašljanju ali kihanju, ter se izognite nepotrebnim stikom s površinami in tudi drugimi ljudmi. Čeprav higiena rok in kašlja spada v splošen bonton, je to v tem primeru še toliko bolj pomembno. Postavite se v kožo ljudi okoli vas in si predstavljajte, kako bi se sami počutili, če bi bil med vašim treningom v fitnesu nekdo, ki je očitno bolan. Odločitev, da se ne odpravite na trening in v okolico drugih, je med boleznijo edina prava, inteligentna, profesionalna, sočutna, obzirna in moralna odločitev.

Kadar ste zares hudo bolni, tukaj štejem tudi gripo, se nikoli ne poslužujte treninga. V kolikor pa se le slabo počutite ali imate rahel prehlad, lahko zmeren trening celo pomaga. Zmeren pomeni lažji kardio ali raztezanje. Seveda še vedno v izolaciji od drugih. Po teoriji bo lahka aktivnost, ki ni tako naporna, da bi obremenjevala vaš imunski sistem, pomagala z dvigom telesne temperature. Zapomnite si, da se naše telo proti boleznim bori z dvigom temperature, saj tako uničuje bakterije in viruse, ki vas napadajo. Moje mnenje pa je tudi, da lahka oblika aktivnosti pripomore, da vaši mitohondriji sproščajo nekoliko več energije, ki jo boste potrebovali za zdravje.

V primeru vročine pa se ni priporočljivo posluževati telesne aktivnosti. Kadar imate povišano telesno temperaturo, lahko trening privede do pregrevanja vašega telesa in s tem hitro prekoračitev varne temperature, kar pa lahko povzroči škodo vašemu telesu. Svetoval bi, da po zadnjih znakih bolezni počakate še par dni, preden se vrnete v trenažni proces, kjer pa ponovno upoštevajte princip progresivne preobremenitve in pričnite počasi ter intenzivnost konzervativno stopnjujte. Prehitra vrnitev k intenzivnim oblikam treninga lahko pomeni ponovno prizadet imunski sistem in s tem povratek bolezenskega stanja, kar vas bo spet oddaljilo od vaših ciljev v fitnesu.

Ko premagate bolezen, bi to bil idealen čas za vzpostavitev imunskega sistema. Zaželjeno je, da okrepite imunski sistem do te mere, da se v prihodnosti lažje ognete bolezni ali pa jo hitreje premagate. Postalo je “splošno znano”, da vsi zbolimo za gripo ali prehladom 2-krat na leto. V kolikor verjamete temu splošnemu znanje, ste v zmoti.

Osebno se ne spomnim niti desetletja v katerem sem nazadnje zbolel. Nikoli ne zbolim. Pika. V kolikor se tudi vi potrudite in okrepite imunski sistem ter sledite preprostim navodilom pri higieni in obnašanju, tudi vi ne boste več obležali zaradi bolezni.

Najboljša priporočila za boljši imunski sistem so: jejte zdravo, torej sadje, zelenjavo, polnozrnate žitarice, pusto meso, perutnino, stročnice, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščobe in pijte veliko vode. Tudi čaj je seveda odlična izbira. Omejite vnos visoko procesiranih živil, živil, nasičenih z maščobo, enostavnih hidratov, sladkorjev, alkohola in sladkih pijač. Zmanjšajte ali celo prenehajte s kajenjem in v največji možni meri izločite ocvrto hrano, trans maščobe in uživanje drog. Spite povprečno 7-8 ur na noč in skrbite za zdrav življenski slog, v katerem se posvetite obvladovanju stresa, gradite zdrave odnose in ostanite telesno aktivni.

Nihče ne zboli namensko. Nekoč sem slišal dober rek, ki pravi da se “življenje zgodi, medtem ko mi planiramo druge stvari”, vi pa lahko planirate in vzdržujete zdrav življenski slog in se bolezni v prihodnje izognete.

Želim vam vso srečo!
Dr. Jim Bell – direktor in vodja IFPA

Mogoče vas zanima tudi:

Spletni trening

Strategic Ingestion of Creatine Supplementation

KEY LEARNING POINTS Understand how creatine impacts the effectiveness of resistance training. Understand the value of creatine timing Understand the benefits of pre and post-exercise ...
Read More →
Spletni trening

The Psychology of Obesity

BY DR JANE OGDEN, PROFESSOR IN HEALTH PSYCHOLOGY Obesity is clearly on the increase and has many physical and psychological consequences. This paper will describe ...
Read More →
Spletni trening

Using Your Nutrimen Software

Nutrimen is an incredible piece of software that can be utilised to increase your nutritional service offering. Key features Web based professional dietary analysis; wherever ...
Read More →
Scroll to Top

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)