PT Business Academy Slovenia

Nujne lastnosti vsakega osebnega trenerja

Pozdravljeni, dr. Bell.
Razmišljam o menjavi poklica in usmeritvi v osebno trenerstvo. Kaj je potrebno, da postanem dober osebni trener? In kaj razlikuje IFPA od ostalih ponudnikov licence?
Lp,
Jonathan

Zdravo, Jonathan.

Možnih odgovorov na vaše vprašanje je veliko. Ko analiziraš vse faktorje, ki so potrebni, da postaneš osebni trener, so ti zmeraj povezani predvsem z znanjem, obvladanjem raznih veščin in sposobnosti. Pod znanje smatram predvsem poznavanje anatomije, fiziologije, znanosti o treningu, kineziologije, biomehanike, športne prehrane, športne psihologije, medicine, in kondicije.

Veščine, ki jih potrebujete se nanašajo na efektivno komunikacijo, učenje in motivacijske sposobnosti. Morate pa imeti tudi sposobnosti, kot so identificiranje tipa osebnosti svojih obstoječih in potencialnih strank ter sposobnost prilagajanja svojega pristopa in tudi govora glede na tip osebnosti, da boste lahko z njimi sploh efektivno komunicirali in jih motivirali.

Pred IFPA je vsem manjkal tisti en košček znanja, ki bi vse skupaj uspel povezati v celoto, ki jo je enostavno osvojiti, razumeti in izvesti v praksi ter ki je tako enostaven, da lahko še tako neizkušenemu osebnemu trenerju pomaga postati uspešen. IFPA sistem je zgrajen okoli dveh osnov: varnosti in učinkovitosti. Vaši treningi s strankami morajo vedno biti varni in učinkoviti. Večina strank vas bo zapustila še isti trenutek, ko se jim kaj zgodi, preostali pa bodo nehali sodelovati z vami, če po 2-4 tednih ne bodo opazili napredka. Na srečo vas IFPA usposobi pri obeh bolje kot kdor koli drug na tržišču.

IFPA sistem osebnega trenerstva temelji na nekaj zelo preprostih principih:

  • Princip 1: Nikoli ne škoduj!
  • Princip 2: Tvoja naloga kot IFPA certificiran osebni trener je, da si reševalec problemov in da rešiš vse težave v zvezi z dobrobitjem svojih strank.
  • Princip 3: Tvoja naloga kot IFPA certificiran osebni trener je, da zmeraj svoje delo oddelaš po svojih najboljših možnih sposobnostih. To je tvoja dolžnost do tvojih strank.
  • Princip 4: Tvoja naloga kot IFPA certificiran osebni trener je, da pomagaš svojim strankam doseči njihove cilje v najkrajšem možnem času in na najbolj varen način, ki je mogoč.

S temi principi v ospredju, je bil IFPA sistem osebnega trenerstva razvit z namenom doseganja želja in ciljev vseh naših strank. S svojimi strankami se seveda lahko ure in ure prerekate o tem, zakaj je zanje pomembno razviti močan trup, izboljšati držo, moč in fleksibilnost, a če je njihov cilj izgubiti 20 kilogramov pred naslednjo obletnico mature in je to tudi razlog, zaradi katerega govorijo z vami, potem bo bolj pametno govoriti raje v smeri njihovih ciljev in jim pomagati najprej doseči tisto, kar si sami želijo. S tem ne boste le obdržali stranke dlje časa, ampak boste pridobili njeno zaupanje, kar bo na koncu lahko pomenilo še dobro reklamo od ust do ust v obliki priporočil. Uresničevanje želja strank je najhitrejša pot do uspeha.

Obenem pa se je potrebno zavedati, da bo obravnavanje vseh strank na povsem enak način vodilo v precej slabe volje in najbrž tudi v propad vašega posla.

Kot mladi pilot v ameriški vojski sem se hitro naučil, da je fleksibilnost oziroma prilagodljivost ključna za taktično premoč v zraku. To je držalo, ko sem bil pilot in tudi, ko sem deloval kot osebni trener ter je tudi osnova za celotni IFPA. Vaša služba in dolžnost je biti prilagodljiv in vso znanje, ki ga prejmete s strani IFPA, aplicirati pri vsaki stranki na takšen način, da boste kar se da varno in hitro dosegli njihove cilje. Ko le-te dosežete, lahko še zmeraj uporabljate svoje znanje, da naslovite še vse ostale morebitne težave.

Na žalost ogromno drugih izobraževalnih organov za osebne trenerje temelji na naslavljanju potreb. Čeprav to na papirju zveni dobro, celo pravilno, je realnost takšna, da se boste kot osebni trener na dnevni ravni srečevali bolj ali manj z željami in muhami. Ljudje namreč redko kupijo to, kar potrebujejo. Veliko pogosteje kupijo tisto, kar hočejo.

Precej bolj uspešni boste, če se najprej posvetite temu, kar ljudje hočejo, ko to dosežete, pa bodite toliko iznajdljivi in prilagodljivi, da se osredotočite tudi na to, kar potrebujejo.
Lahko bi trdili, da se je potrebno pred resnim pričetkom intenzivnih treningov najprej posvetiti drži, da se izognemo poškodbam. Če ste dovolj prepričljivi in trmasti, vam morda uspe prepričati določen delež strank. Ampak, če delujemo po tretjem principu in želimo svoje delo opraviti maksimalno efektivno (torej strankam pomagati doseči njihov cilj), bo najprimernejši način za doseganje tega pot z najmanj ovirami, se pravi tista, po kateri si želijo hoditi tudi oni sami, z vašo pomočjo seveda. Na ta način jim boste pokazali, da ste zaupanja vreden profesionalec in to bo odprlo tudi možnost bolj globoke povezave in pogovor med vami in vašo stranko, s čimer pa jim boste kasneje lahko lažje predstavili tudi to, kar dejansko potrebujejo.

Z uporabo takšnega pristopa boste nabirali in tudi ohranjali stranke do konca življenja, ki vas bodo z veseljem priporočale tudi naprej. V kolikor ne boste prilagodljivi in se nameravate držati toge strukture oziroma sistema dela, bo vaša kariera osebnega trenerja klavrno kratka.

Še ena pomembna prednost IFPA pa je poudarek na znanju, ki ga potrebujete kot izvajalec osebnih treningov in ne na znanju, ki ga potrebujejo akademiki ali študentje medicine. Fiziologija treninga je izjemno obsežno področje, zaradi česar bo vaše učenje omejeno le na najbolj ključna področja, ki jih potrebujete za učinkovito delo s strankami. Ne bo vam potrebno poznati imen vseh znanstvenikov in njihovih raziskav, ki so vodile do odkritij navedenih dognanj. Več časa boste lahko posvetili aplikaciji teoretičnega znanja v prakso, ki pa je dejansko tisti del, s katerim boste služili kruh.

Dr. Jim Bell – direktor in vodja IFPA

Mogoče vas zanima tudi:

Spletni trening

Strategic Ingestion of Creatine Supplementation

KEY LEARNING POINTS Understand how creatine impacts the effectiveness of resistance training. Understand the value of creatine timing Understand the benefits of pre and post-exercise ...
Read More →
Spletni trening

The Psychology of Obesity

BY DR JANE OGDEN, PROFESSOR IN HEALTH PSYCHOLOGY Obesity is clearly on the increase and has many physical and psychological consequences. This paper will describe ...
Read More →
Spletni trening

Using Your Nutrimen Software

Nutrimen is an incredible piece of software that can be utilised to increase your nutritional service offering. Key features Web based professional dietary analysis; wherever ...
Read More →
Scroll to Top

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)