PT Business Academy Slovenia

Priporočila vadbe za splošno zdravje

Dr. Bell, pozdravljeni.
Kaj bi bila po vašem mnenju aktivnost št. 1  za posameznike srednjih let, katerih cilj je splošno zdravje? Tega bi definiral kot dobra kardiovaskularna pripravljenost, močno jedro in zmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil brez velikega tveganja za poškodbe.

Za doseganje optimalnega zdravja in telesne pripravljenosti morate doseči optimalno raven v vsaki od komponent fitnesa.
V IFPA učimo o 12 komponentah fitnesa, ki so sledeče:

 • Moč (Strength)
 • Hitrost
 • Eksplozivnost (Power)
 • Anaerobna vzdržljivost
 • Aerobna vzdržljivost
 • Spretnost
 • Ravnotežje
 • Koordinacija
 • Fleksibilnost
 • Telesna kompozicija
 • Simetrija
 • Biokemijsko ravnovesje

Protokoli, razviti za upočasnjevanje učinkov staranja in ki pomagajo razvijati solidno raven splošnega zdravja in funkcionalnosti, primarno temeljijo na 6 komponentah: (1) moč, (4) anaerobna vzdržljivost, (5) aerobna vzdržljivost, (9) fleksibilnost, (10) telesna kompozicija in (12) biokemijsko ravnovesje.

To ne pomeni, da je samo teh 6 komponent pomembnih, temveč da v kolikor teh 6 izvedemo pravilno, bodo neposredno pozitivno vplivale na splošno zdravje posredno tudi na preostalih 6.
V kolikor bi lahko sam osebno izbiral le eno aktivnost, bi izbral neko vrsto treninga za moč, ki bi ga opravljal 3x na teden.

Svetoval bi uporabo principa o progresivni preobremenitvi, da bi sčasoma bili sposobni izvajati tudi visoko intenzivnostne treninge. Za ogrevanje bi lahko uporabili zmerno aerobno aktivnost, temu lahko sledi aktivacija trupa, ravnotežje in neka oblika funkcionalnega treninga (s tem bolj ali manj ciljam na delo vseh večjih mišičnih skupin skozi njihove celotne obsege gibanja). Po visoko intenzivnih vajah pa na koncu zmeraj priporočam neko vrsto ohlajanja, bodisi bo to rahel kardio bodisi nekaj vaj raztezanja.

V kolikor se tega lotite celostno in s pravilno uporabo tudi FITT principa (frekvenca, intenzivnost, čas/time, tip), lahko obdržite ali dosežete zelo dobro funkcionalnost znotraj vseh 12 komponent fitnesa.

Zgoraj opisan sistem predpisanih vaj oziroma načinov treninga se bo odlično podal s cilji doseganja dobrega splošnega zdravja, funkcionalnosti, vitalnosti in počutja.

Želim vam vse dobro,

Dr. Jim Bell – direktor in vodja IFPA

Mogoče vas zanima tudi:

Objave

Priporočila vadbe za splošno zdravje – Redesign

Dr. Bell, pozdravljeni.Kaj bi bila po vašem mnenju aktivnost št. 1  za posameznike srednjih let, katerih cilj je splošno zdravje? Tega bi definiral kot dobra ...
Read More →
Objave

Priporočila vadbe za splošno zdravje

Dr. Bell, pozdravljeni. Kaj bi bila po vašem mnenju aktivnost št. 1  za posameznike srednjih let, katerih cilj je splošno zdravje? Tega bi definiral kot ...
Read More →
Objave

Trening za začetnike – oblikovanje programa treninga za moč in splošno kondicijo

Začetniški programi bi se morali zmeraj začeti z 8 do 10 osnovnimi variacijami vaj za glavne mišične skupine. Cilj bi moral biti obremenitev mišic s ...
Read More →
Scroll to Top

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)

SEDAJ MOŽNO TUDI PLAČILO NA OBROKE

(S klikom na gumb izberi način plačila...)